Bloemen

We telen meer dan 160 verschillende soorten bloemen en kruiden, niet giftig en vaak eetbaar. Tijdens onze jarenlange ervaring in de zorgsector zagen we amper bloemen in woonzorgcentra. We weten dat mensen met dementie hun omgeving vaak onderzoeken via hun zintuigen en dat bloemen worden opgegeten. We begrijpen ook dat zorg- of verpleegkundigen niet de tijd of kennis hebben om zich hier mee bezig te houden. De vaas met bloemen verdwijnt dan ook vaak boven op de kast. Dit zien we graag anders.

We dromen van meer bloemen in woonzorgcentra en kiezen voor aromatische bloemen en kruiden die via hun geur ook een positief effect hebben op het gedrag en gevoel van mensen. Bloemen kunnen zowel opwekkend, ontspannend als troostend worden ingezet. Katja volgde de opleidingen herborist en aromatherapie en verdiepte zich in dit heerlijke thema. Elk boeket dat in de pluktuin wordt geplukt, kan worden opgegeten. Niet alles is even lekker, maar wel veilig.

Assortiment

Ons seizoen start in april met tulpen. We kiezen ook hier voor biologische bloembollen en kopen die via een groepsaankoop met andere bloementelers aan. Hoera voor een gezondere bodem!

Hierna volgen sieruien, damastbloem, amandelroosje, duizendschoon, judaspenning, korenbloem, verfwede, juffertje-in-‘t-groen en andere kleurrijke voorjaarsbloeiers. We kiezen niet voor de giftige akelei, het vingerhoedskruid, anemonen of ranonkels…een doordachte keuze. Na de voorjaarsbloeiers komen onze absolute lievelingen: dahlia’s, gladiolen, crocosmia, siergrassen, droogbloemen, ... een overvloed aan geuren en kleuren. Het najaar gloeit in alle goud- en bronstinten van chrysanten, asters, zonnebloemen aangevuld met de dahlia’s, die niet opgeven. Het bloemenseizoen stopt na de eerste vriesnachten.

Blozende bloemen op een gezonde bodem

We besteden veel aandacht aan een gezonde bodem door te werken met biologisch (bij voorkeur zelfgemaakte) compost. De mest van de varkens en de kippen wordt verwerkt met bladeren en plantenresten. Door te mulchen (de bodem bedekt te houden met klein plantaardig materiaal vb. blaadjes of stro), zo weinig mogelijk kerende grondbewerkingen, te werken met woelvorken, planten goed te combineren (‘companion plants’) en planten te zetten op de juiste plek (schaduw/zon) lukt het ons om zelfs in de droogste zomers weinig water te geven. Uiteraard kiezen we ervoor om geen kunstmeststoffen, pesticiden of onkruidbestrijders te gebruiken. Onze Indische loopeenden zijn onze slakkenbestrijders en zorgen voor ambiance in de pluktuin.

Boekettenpret of jouw tempo - Plukformules

Zorgboerderij Rimpeling kiest voor de formule CSA (‘Community Shared/Supported Agriculture’). In het Nederlands is dat: gemeenschapslandbouw. Plukkers betalen jaarlijks op voorhand een bijdrage of oogstaandeel om zo de productiekosten van het landbouwbedrijf te dekken en de boer een eerlijk loon te gunnen. In ruil geven we korting op de prijs per bloemsteel. Hoe meer boeketten op voorhand worden gekocht, hoe groter de korting per steel. Wie 2 bloemenbonnen van telkens 10 boeketten tegelijk koopt, krijgt vrije toegang tot de pluktuin. Voor €300 kan je tussen half april en eind oktober vrij je 20 boeketten komen plukken en genieten van de pluktuin…met een picknick…om een boek te lezen. Met je bloemenbonnen kan je terecht in beide pluktuinen.

1. Pluk per steel

Je kan in onze pluktuinen ook terecht voor een zelfpluk per steel. We rekenen hiervoor €1/steel aan. Gezien er vaak meerdere bloemen op 1 steel zitten, maak je met een 10-tal stelen al een prachtig boeket.

2. Bloemenbon

Plukken wordt goedkoper als je op voorhand een bloemenbon koopt voor 3, 6 of 10 grote boeketten van telkens 25 stelen*. De prijs per steel wordt steeds goedkoper. Wie 2 bloemenbonnen van telkens 10 boeketten tegelijk koopt, krijgt vrije toegang tot de pluktuin. Voor €300 kan je tussen half april en eind oktober vrij je 20 boeketten komen plukken en genieten van de pluktuin…met een picknick…om een boek te lezen. Met je bloemenbonnen kan je terecht in beide pluktuinen. 

Voor een bloemenbon van 3, 6 of 10 grote boeketten betaal je respectievelijk €60, €100 of €150.

*Tijdens de tulpenpluk telt een boeket 20 in plaats van 25 stelen dit omwille van de hoge investering van biologische bloembollen.


De openingsuren voor zelfpluk kondigen we tijdig aan. Indien nodig helpen we graag bij zelfpluk omdat dit voor sommigen keuzestress en plukvrees geeft. Achteraf vertellen plukkers erg blij te zijn met de beleving van het zelf mogen kiezen. Vertrouw je nog niet op je eigen bloemschikkunsten, dan maken we met plezier een boeket op maat. Voor het samenstellen van het boeket en het inpakken rekenen we een extra kost van €5 aan.

Betalen kan cash of via payconiq.

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x